Kase

Recepty

Podzimní ovesná kaše s hruškami, ořechy a slaným karamelem

Suroviny na jednu porci:
• 45 g drcených ovesných vloček
• 250 ml tekutiny (voda, mléko, ořechové mléko)
• Trochu másla na dokončení
• Ovoce (hrušky nebo jablka)
• Libovolné koření (skořice, kardamom, vanilka, hřebíček lze libovolně vynechat)
• Nasekané ořechy podle chuti, výborné jsou vlašské ořechy
• Můj karamelový sirup

Postup
1. Hrušky oloupejte, rozpulte, vyjměte jádřince a nakrájejte na kostičky.
2. Dejte do rendlíku trochu másla, nechte rozpustit a přidejte hrušky. Chvíli opékejte, ztlumte oheň, lehce podlijte vodou, přikryjte pokličkou a nechte asi 10 minut dusit. V tomto kroku doporučuji udělat hrušek víc, do zásoby. Jsou dobré jako svačinka.
3. Hrušky nedoslazujte, přelijete je potom slaným karamelem. Můžete je ale během dušení posypat třeba skořicí, nebo přidejte kardamom a pár hřebíčků.
4. V jiném rendlíku si zatím smíchejte vločky a mléko a na středním plameni vařte do kašovité konzistence. Bude to trvat 5–10 minut. Dolaďte si případně konzistenci trochou mléka navíc. Na závěr vmíchejte trochu másla pro zjemnění.
5. Kaši dejte na talíř, přelijte podušenými hruškami (odeberte nejprve celé koření), posypte nasekanými ořechy a polijte si celou kompozici slaným karamelem podle chuti.

Mrkvový dort se slaným karamelem

Výborný, vláčný a voňavý dort, který jste kdy jedli! Recept je velmi jednoduchý. Nedovedete si představit mrkev v dortu? Měla jsem stejné obavy, ale jen do okamžiku ochutnání prvního sousta. Mrkev v dortu vůbec nepoznáte, neucítíte. Dnes je to jeden z nejoblíbenějších dortů v naší rodině.

Suroviny na dort:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru,
  • 2 lžíce karamelového sirupu z mého sladkého boutique,
  • 1 hrnek polohrubé mouky,
  • 2 lžičky jedlé sody,
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • 3/4 hrnku oleje,
  • 5 středních mrkví najemno nastrouhaných,
  • 3/4 hrnku mletých vlašských ořechů
Suroviny na krém:
  • 400g mascarpone,
  • 1 smetana ke šlenání 33%,
  • vanilkový lusk nebo extrakt 2 lžičky,
  • 2 lžíce slaného karamelu z mého sladkého boutique,
  • 1 lžíce karamelového sirupu

Na pomazání korpusu:

  • 4 lžíce kyselejší marmelády (výborná je višňová, mirabelková nebo citronová)

Na ozdobení:

  • 6 lžic slaného karamelu z mého sladkého boutique

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 155°C.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a pak pomalu zašlehejte i karamelový sirup. Přidejte zbývající přísady na těsto a dobře promíchejte nebo prošlehejte.
  3. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24cm a pečte hodinu. Upečený dort poznáte tak, že zapíchnutou špejli vytáhnete z dortu čistou.
  4. Dort nechte úplně vychladnout ve formě, pak nechte ještě půl hodiny vyklopený na mřížce.
  5. Připravte krém:
  6. Do šlehačky dejte 2 lžičky vanilkové pasty a ušlehejte do tuha. Mascarpone promíchejte se slaným karamelem a karamelovým sirupem, přidejte ušlehanou šlehačku a umíchejte hladký krém.

Dokončení dortu:

  1. Korpus podélně rozřízněte a každou část pokapejte karamelovým sirupem a potřete marmeládou (do krému se vám pak nedostanou drobečky).
  2. Dort promažte krémem na každém plátu i nahoře a ze stran. Slaný karamel velmi pomalu rozehřejte na vodní lázni. Tekutým karamelem opatrně přelijte dort a dejte ztuhnout do lednice.

TIP: Dort je nejlepší, když si přes noc odpočine v lednici. Když nemáte čas, bude stačit i hodina.

Karamelová zmrzlina s kousky karamelového cukru

Domácí, výborná a voňavá! Udělejte si poctivou karamelovou zmrzlinu sami doma.

Suroviny:

  • 200 ml smetany ke šlehání (min 30%),
  • 50 ml mléka,
  • 3 lžíce slaného karamelu z mého sladkého boutique,
  • Můj karamelový cukr.

Postup:

  1. Karamel vyndejte z chladničky asi tři hodiny předem, aby změkl.
  2. Smíchejte mléko s karamelem.
  3. Vyšlehejte šlehačku. Když šlehačka zhoustne, snižte otáčky na šlehači a začněte pomalu přidávat karamelovou směs.
  4. Jakmile se vše spojí, jemně vmíchejte kousky karamelového cukru.
  5. Směs na zmrzlinu přelijte do zmrzlinovače a nechte zpracovat zmrzlinu.
  6. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do misky, kterou po dvou hodinách v mrazáku opět promíchejte nebo prošlehejte.

Kousky mého karamelového cukru udělají karamelovou zmrzlinu ještě lahodnější.

Domácí sušenky slepované karamelem z mého sladkého boutique

Suroviny:

  • 170 g hladké mouky,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 75 g moučkového cukru,
  • 1 vejce M,
  • 1 lžíce smetany 30%,
  • 70 g másla,
  • Karamel z mého sladkého boutique.

Postup:

  1. Těsto rychle zpracujte v robotu, a jakmile se začnou ingredience spojovat, přesuňte ho na vál a dokončete.
  2. Nechte ho hodinu v chladničce.
  3. Studené vláčné těsto rozválejte a pomocí sušenkového vykrajovátka vytvořte kolečka s vlnkovými okraji.
  4. Přesuňte je na plech na pečicí papír.
  5. Mezi jednotlivými tvary ponechte větší rozestupy, v případě, že používáte razítka se sušenky roztáhnou a zvětší.
  6. Sušenky pečte 10 minut při teplotě 175 °C.
  7. Hotové a vychladlé tvary spojte karamelem.

Příprava těsta – 20 minut + odležení, práce celkem – 1,5 hodiny. Použijte vykrajovátka nebo razítka dle vlastního výběru.

Créme caramel s příchutí pomeranče

Suroviny: pro 4 – 8 porcí

  • Cukr 200 g,
  • Karamelový sirup s příchutí pomeranče z mého sladkého boutique,
  • plnotučné mléko 1 litr,
  • vanilkový lusk 1 ks,
  • vejce 8 ks.

Postup:

  1. Můj karamelový sirup s příchutí pomeranče opatrně rozlijte do zapékacích mističek (tzv. ramekin či kokotek) nebo formiček do výšky 5 mm.
  2. Mléko zahřívejte s cukrem a vanilkou za stálého míchání, aby se cukr rozpustil, ale mléko zůstalo stále vlažné. Vmíchejte do něj vejce. Vyjměte vanilku a směs vlijte na karamel do mističek.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací mističky naskládejte do hlubokého plechu či pekáče, vlijte do něj vlažnou vodu, aby sahala zhruba do třetiny mističek a vložte do trouby. Ztlumte teplotu na 150 °C a pečte asi 45 minut, až krém zpevní.
  4. Upečený créme caramel nechte zchladnout. Lehce ho po obvodu obkružte nožem a vyklopte opatrně na talíř.
  5. Podávejte s vanilkovou šlehačkou :-).

TIP: Vanilkovou šlehačku ušleháte z běžné šlehačky s vanilkovým cukrem, s vanilkovým moučkovým cukrem nebo s moučkovým cukrem s kapkou vanilkové esence. Nejintenzivnější je dřeň z vanilkového lusku, ale ve smetaně zůstanou černé tečky.

TIP 2: Místo karamelového sirupu můžete créme caramel posypat karamelovým cukrem z mého sladkého boutique. Udělá na dezertu lahodnou krustičku.

Domácí koblížky

Suroviny: pro 4 – 8 porcí

  • 330 g hladké prosáté mouky,
  • 80 g mléka,
  • 1 žloutek, 7 g sušeného droždí,
  • 2 g soli,
  • 40 g cukru,
  • 4 g vanilkového cukru (domácí mixovaná),
  • z 1/2 citronu nastrouhaná citronová kůra,
  • 3 cl rumu,
  • 80 g másla,
  • žloutek rozmíchaný na potření.

Náplň nebo poleva:

  • karamel z mého sladkého boutique – slaný nebo sezónní příchuť

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozmícháme sušené droždí.
  2. Máslo, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku vyšleháme, pak všleháme po jednom žloutky a naposledy celé vejce.
  3. Vmícháme mléko s droždím do našlehaného másla se žloutky a vejcem.
  4. Vmícháme prosátou mouku, sůl, rum a zaděláme těsto.
  5. Necháme kynout. Během kynutí těsto 2 – 3 x srazíme.
  6. Nakynuté těsto vyklopíme na posypaný vál.

Varianta 1:

  1. Vykynuté těsto rozválíme asi na sílu 8 mm a na polovinu si vykrajovátkem lehce naznačíme kolečka koblih, pečlivě každé kolečko potřeme žloutkem (dobře se spojí s vrchním kolečkem).
  2. Do středu dáme náplň z karamelu, přiklopíme polovinu těsta bez koleček na kolečka s karamelem, vykrájíme-li kolečka ostrou stranou, objeví se po upečení bílý proužek. Naopak tupá strana vykrajovátka dobře slepí koblihu a náplň nevyteče.
  3. Vykrojené koblihy klademe na plech spodní stranou nahoru. Necháme ještě na plechu asi 30 minut kynout.
  4. Mezitím si v širším hrnci rozpálíme asi 5cm vrstvu oleje a do něj vkládáme opět spodní stranou nahoru koblížky. Smažíme do růžova.
  5. Vykynuté koblihy smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách. Usmažené koblížky necháme okapat na papírové utěrce

Varianta 2:

  1. Je možné z vykynutého těsta tvořit jednotlivé bochánky ručně. Koblížky budou pak naducanější, ale také se musejí déle smažit. Na bochánky můžete zpracovat i odkrojky těsta, které tímto zpracujete – nezapomeňte mu dát ale opět čas na nakynutí.
  2. Vykrojené koblížky nechejte ještě asi 30 min. kynout.
  3. Poté si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm asi centimetrovou vrstvu rostlinného oleje.
  4. Smažte v rozpáleném oleji na mírném ohni podobu asi 3-5 min. z každé strany. Koblížek by se měl nafouknout. To, že je koblížek z jedné strany hotový, poznáte dle jeho zlatavo-hnědé barvy.
  5. Hotové koblížky klademe na připravený ubrousek nebo kuchyňskou utěrku na vstřebání přebytečného tuku.
    Dokončení – máte další 2 možnosti, jak koblížky chuťově doladit.
    Buď můžete upečené koblížky pomocí cukrářského sáčku a špičky plnit jedním z mých karamelů, obalit v moučkovém cukru se skořicí nebo vanilkou nebo upečené, osušené koblížky z jedné strany namáčejte do slaného karamelu.

Varianta 3:

  1. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, zahlaďte a uprostřed udělejte prstem ďolíček.
  2. V kastrolu si ohřejte dostatečné množství oleje tak, aby vdolky plavaly.
  3. Vdolky vkládejte ďolíčkem dolů a po cca 3 minutách obraťte.
  4. Vyndejte, osušte papírovou utěrkou a naplňte jedním z mých sezónních karamelů nebo slaným karamelem…
Nákupní košík